Genel Müdür Coşkun, “Şirketimiz 2012’de %32 oranında büyüme elde etti ve yılı 15.7 milyon TL ciro ile kapattı. Hedeflerimiz doğrultusunda şirketimizin bu yıl %50 oranında bir büyüme elde edeceğini öngörüyoruz” dedi.
Enerji sektöründe 30 yıldır mühendislik ve danışmanlık hizmeti sunan Eltem-Tek, 2013 yılında yüzde 50 büyüme hedefliyor. Şirketin 2011 yılında yüzde 30, 2012 yılında ise yüzde 32’lik büyüme gerçekleştirdiğini dile getiren Eltem-Tek Genel Müdürü Sinan Coşkun, “Şirketimiz cirosal bazda 2011 yılında yüzde 30, 2012 yılında yüzde 32 oranında büyüme elde ederek 2012 yılında 15.7 milyon TL ciro yaptı. Hedeflerimiz doğrultusunda şirketimizin bu yıl yüzde 50 oranında bir büyüme elde edeceğini öngörüyoruz” dedi.
Elektrik santralleri, elektrik iletim hatları ve trafo merkezleri başta olmak üzere sektörün hemen her alanında mühendislik ve proje hizmetleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Coşkun, “Türkiye Elektrik Kurumu’nun iştiraki olarak Türkiye enerji altyapısının kurulmasında görev almak üzere kurulan şirketimiz, günümüzde de TEİAŞ’nin yüzde 47’lik iştirakidir. Kalan hisselerimiz ise enerji sektörünün önde gelen yerli ve uluslararası firmalarına aittir. Yönetim kurulunun tamamı da TEİAŞ Yöneticilerinden oluşuyor” açıklamasını yaptı. kobiden.com`un haberine göre; yaklaşık 300 kişilik istihdam sağladıklarını ve bunun yüzde 80’inden fazlasını teknik personellerin oluşturduğunu ifade eden Sinan Coşkun, “Şirketimizin iki adet iştiraki bulunmaktadır. Güneş enerjisinde EPC projeler gerçekleştirmek üzere Seul Enerji ile ortak olarak Seul Eltemtek Enerji Sistemleri’ni kurduk. Ayrıca şirketimizin enerji alanındaki mühendislik, müşavirlik ve danışmanlık deneyimi ile TÜV Austria Grubu’nun uluslararası denetim, gözetim, muayene ve belgelendirme tecrübesini birleştirerek enerji sektöründe test, muayene, gözetim ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla TÜV Austria Eltemtek Enerji kuruldu” şeklinde konuştu.
535 MW’lık altı santralin işletme ve bakımını yapıyoruz
Bugün EÜAŞ`ye ait 535 MW kurulu gücünde altı santralde işletme, bakım, onarım hizmetleri gerçekleştirdiklerini bildiren Sinan Coşkun, özel sektörde enerji liderlerinin Türkiye’de yaptığı santral yatırımlarının bakanlık ve devreye alma süreçlerinde danışmanlık yaptıklarını anlattı. “Bize göre Türkiye tarihinde enerji alanında gerçekleştirilen en büyük ve en önemli proje olan EÜAŞ’a elektrik santrallerinin özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda konsorsiyumumuz ile birlikte strateji ve mali danışmanlığı yapıyoruz” diyen Coşkum, bu kapsamda 27’si hidroelektrik, 18’i termik olmak üzere 16 bin MW kurulu gücündeki 45 santralin özelleştirilmesindeki tüm süreçlerde görev aldıklarını söyledi. Coşkun, “Nitekim Seyitömer, Kangal ve Hamitabat santrallerinin özelleştirmelerinde de görev aldık. Benzer hizmetleri daha önce elektrik üretim ve dağıtım tesisleri özelleştirilmesi için de gerçekleştirdik” diye konuştu.
Enerji iletim hatlarının etüt, plan, profil, tevziat ve kamulaştırma faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini kaydeden Sinan Coşkun, “Özel sektörün TEİAŞ ile yaptıkları bağlantı anlaşması kapsamındaki ve TEİAŞ`nin yapmış olduğu hatlarla birlikte 2012 yılında 2 bin kilometrenin üzerinde, bu yılın ilk dokuz ayında da yaklaşık 2 bin kilometre hat projesine ilişkin sözleşme imzaladık. Yoğun iş yükümüz nedeniyle ileri teknolojili yöntemlere yöneldik ve arazi ölçümlerimizi yersel ölçümlerin yanı sıra helikopter yardımı ile LIDAR teknolojisi kullanarak, tevziatlarımızı ise PLS-CAD ile yapmaya başladık. Geçtiğimiz yıl 800’ü enerji iletim hattı, 400’ü demiryolları projelerine ilişkin olmak üzere bin 200 kilometrelik hattın ölçümünü helikopter yoluyla LIDAR teknolojisi ile yaptık” diye konuştu.
Ar-Ge çalışmaları da yürüttüklerini ifade eden Sinan Coşkun, 2014 yılı stratejik planlamalarında yer alan faaliyetleri ile ilgili hazırlıklarını tamamladıklarını kaydetti. Coşkun, faaliyette bulundukları elektrik dağıtım sektöründe şebeke analizi, coğrafi bilgi sistemleri ve teknik kayıpların azaltılması projeleri, rüzgar santralleri alanında entegre hizmet verici olarak görev aldıkları projeler, enerji alanında geliştirdikleri bilgi sistemleri projeleri, şebeke ve güç sistemlerine ilişkin analiz projeleri, kojenerasyon ve trijenerasyon alanında yaptıkları çalışmaları, Smart Grid sistemlerine ilişkin projelerini bu projelere örnek olarak gösterdi.
“Güneş enerjisinde EPC projeler gerçekleştireceğiz 2014 yılına ilişkin projeleri bulunduğundan da bahseden Sinan Coşkun, Seul Eltemtek Enerji Sistemleri ile güneş enerjisinde EPC projeler gerçekleştireceklerini ifade etti. Coşkun, “Elektrik üretim tesislerinde test, muayene, gözetim ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan Tüv Austria Eltem Tek Enerji ile elektrik santrallerinin kabul çalışmalarında piyasanın önemli firmalarından biri olmak amacındayız” dedi.
Türkiye elektrik piyasasının büyüme hızı ve gelişen yapısıyla Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer aldığını belirten Sinan Coşkun, “Türkiye`nin kurulu elektrik üretim kapasitesi son yıllarda hızla artarak 61.5 GW seviyelerine yükseldi. Özelleştirmelerin de etkisiyle üretimde özel sektörün payı arttıkça üretim kapasitesi daha büyük bir hızla artacaktır. Türkiye`nin elektrik ihtiyacının önemli bir kısmı termik santraller yoluyla karşılanıyor. Kaynaklar bazında incelendiğinde en büyük paya dış kaynaklı yakıt olan doğalgazın sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye`nin kömür ve hidrolik potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesinin yanı sıra yenilenebilir enerji ile ilgili teşviklerin artırılması, 500 kW`a kadar lisanssız elektrik üretim imkanı ve nükleer santraller ile ilgili çalışmaların hızlanması sonucunda bu sorun büyük oranda aşılabilir” diye konuştu. Coşkun, buna ek olarak, bu yıl üretim özelleştirmelerinin büyük oranda tamamlanmasının da etkisiyle daha liberal bir piyasa düzenine geçilmesini beklediklerini kaydetti.